Etykieta produktu spożywczego jest niezbędnym źródłem informacji, które pozwoli na wybór i sam zakup tegoż produktu. Każdy współczesny konsument zwraca uwagę na dokładne informacje na etykiecie.
Chociażby dowie się z niej, w jaki sposób może użytkować to, co kupi. Etykietowanie produktów należy do kluczowych przepisów w Polsce, a również całej Unii Europejskiej.
Dzięki nim niweluje się fałszywe praktyki czy produkty, które trafiłyby do sprzedaży. Normy naszego kraju, czy Unii Europejskiej, nakładają nie tylko normy znakowania, ale również odpowiednie obowiązki na etykietowanie produktów warszawa, ekologicznych, czy żywności modyfikowanej genetycznie. Wymogi samego znakowania są bardzo szczegółowe i surowe.
Podlegają one ścisłej kontroli, przez co przedsiębiorcy mają przez to wiele problemów. Nieprawidłowości bywają zwykle dotkliwe dla przedsiębiorcy, tym bardziej że znaczenie etykiet ciągle ulega zmianie.
A jak to wygląda z punktu widzenia logistycznego?
Odpowiednie oznakowanie produktów może przesądzić o dalszych losach jednego produktu lub nawet całego transportu. Etykieta jest najważniejszym dokumentem do przekraczania granic naszego kraju. W automatycznych systemach magazynów, identyfikujących towar.
Źle umieszczona etykieta dekoncentruje całościową pracę. Gdy to nastąpi, musi być uruchamiany długotrwały i męczący proces reorganizacji, co wiąże się z wysokimi stratami finansowymi firmy. Technika już zajęła się tą sprawą. Wyeliminowano czynnik ludzki. Dzięki automatyzacji pomyłka równa jest zeru.
Komentarze